Make your own free website on Tripod.com

1992...
Tahun yang banyak menyimpan nostalgia...
"Eh! Tak 100%? Bior bebenor kamu ni!"
Budak tu la punye pasei...
"Wei...result camna?"
"Boleh la...kalau tak camna aku ada sini lagi...
"Eh, aku dengar ramai gak yang kantoi!"
Ntah la...
"Ceh!!! Aku set C lagi!!! Kena sumpahan Jak Pai la ni!"
"Tahun ni sah-sah gaduh punya kan?" Sapa dengan sapa tu?
Pepatah Melayu mengatakan...
"Babi Dengan Beruk Bergaduh, Budak-Budak Main Game Mati Tersepit Di Tengah-Tengah" Idok begitu yeop?
Urban Rulz? Lantok dema la...
"Apahal diaorang tengok semacam aje? Tak puas hati ke?"
Alaaa...kalah main game kat 'ARCADE' la tu...
Ish! Ish! Bebudak arcade ni...
Presiden pun join sekali? Rosak T.N.G...
"Assalamualaikum pak cik, mak cik..."
Kesian mak cik...dia ingatkan tak ada orang nak datang lagi...
"Eh, kat mana kita nak kirikianos ni?"
Kirikianos??? Ha! Ha! Ha!
Nak beli kat mana hah? "Alaaa...biasa la, kedai Bakar!"
"Malam ni aku dengar diaroang ada meeting....dengar ceirta nak pulaukan kita."
Biar la...asalkan diaorang bahagia...aku PADULI apa!
Tapi bebudak soc science semua okay aje...
"Aku pun tak paham la presiden ni..."
"Eh, dia tu banjingan rupanya!" Patutla...
Kecoh betul la tahun ni...rasa macam dalam zoo aje! Macam tak biasa...
Orang kampung...ikut resmi padi...
"Eh, diaorang meeting lagi. Dengar cerita nak buat t-shirt batch."
"Alaaa...biar diaorang buat dulu. Nanti kita cilok pas tu bakar la."
"Aku tak paham la kenapa la diaorang tu boleh jadik camtu..."
Biasa laa...manusia. Berapa kerat sangat yang tahan kena pressure.
Orang kampung lupa daratan. Dulu kata susah senang sama-sama...
"Tak apa, yang tinggal ni biar la banyak mana pun, tapi semangat kita kuat!" Betul tu penghulu!
Kita tengok aje la sampai mana diaorang tu...
"Wei, aku dengar tadi ada beruk mengamuk. Ada budak-budak kedai game kena pukul, betul ke?"
Apa ke he nye tu? Ntah...idok le teman tau! Gamaknya dema main game bising sangat kot!
"Wei, weekend ni macam biasa, YL!"
Okay...tak ada hal! Aku nak makan pau ayam banyak-banyak!
"Hah! Beruk masuk kampung?" Habis warisan datuk nenek...
Mana boleh!!! Halau diaorang!
"Wei, kau apahal? Tak puas hati sangat ke? Nak settle kat mana? Cakap aje la!"
"Sedar la sikit diri tu sapa!" Korang banyak mana sangat???"
Tak apa la, kita mengalah. Tapi bukan bermakna kita kalah!
Ingat pesanan Datuk Maharajalela! Kita kena pandai guna otak!!!
Gerai di kampung terpaksa dikongsi bersama...kalau la penghulu dulu tau...
"Eh, diaorang sekarang target budak-budak kedai game, betul ke?"
Ntah la...aku tak kisah kalau ada budak-budak kedai game kena pukul. Kalau boleh join pun best!
Apa? Encik presiden nak jumpa? Dah buat appointment ke belum?
"Kau tak risau ke kena pulau kalau diaorang nampak kau baik dengan aku?"
Alaa..biar la! Presiden pun bukan betul sangat! Betul tak tok penghulu?
Tak ada la...aku ni orang kampung, kang kalau diaorang nampak...susah kau!
Next week result SPM keluar kan? Orang kampung akan bertemu..."Ada pesta ke?"
Ha? Orang kampung kena pukul? Dema ni nak kena ni...tak tau menghormati tetamu!
Demi mempertahankan warisan, orang kampung terus berjuang!
"Diaorang dah start carik pasal ni..." Jaga-jaga sikit!
Eh, dulu cakap tak nak kacau kalau kita tak buat kacau!
"Alaaaa.....orang pekan, kamu percaya cakap dema? Udah le tu...Ingat apa pesan penghulu."
Eh, baju aku kena cilok? Aku rasa dia tu yang cilok, tadi aku nampak dia pakai masa cheering!
Takkan monyet pakai baju kot? Kamu jangan tak tau...ini monyet sarkis! Ooo...sarkissss...
Satu pagi yang hening...
"Psst...gi zoo sekarang!" Ha! Apa dema nak ni?
"Aku tau kau cilok baju aku. Apsal???"
Kamuuu ni...udah aku nampak kamu pakei baju aku masa cheering, aku pakei la baju kamu baliiiik... Buk! Buk!
Orang kampung memburu monyet liar...dan diburu...
"Okay, kira settle aaaa?? Wei, kau pergi panggil budak ni...."
Eh, budak-budak kedai game pun kena panggil? Apa salah dema?
"Wei, dah heboh dah semalam budak-budak form 4 kena pukul!"
Board Room meriah kembali...
"Aku dengar ramai jugak budak-budak form 5 kena buang, betul ke?"
Mesyuarat Jawatankuasa Kampung tergempar!
"Kau ni macam dah lain sekarang. Tak nak join kitaorang dah."
"Kalau macam ni aku nak keluar la. Sedih aku tengok kita jadik macam ni."
Suasana murung melanda seluruh kampung. Mendung hitam mengiringi permergian anak-anak desa...
"Aku dengar click diaorang dah pecah dah lepas dua orang keluar!"
"Alaaa...biasa la. Macam unite sangat!"
"Sekarang ni budak-budak batch dah tak pandang serong dengan kau lagi."
Ntah la...ditelan mati emak, diluah mati bapa.
"Oi, jom lepak Taiping weekend ni!"
Hmm...menarik jugak tu. Kita gi tido kat Bukit Larut la!
"Berapa orang nak ajak? Ntah!...banglo tu 100 ringgit satu malam."
Indah sungguh pemandangan dari Larut...
Eh, welding parang pun 10 ringgit?
"Pening la, turun naik land rover."
"Alamak! Sen dah habis. Macamana ni???" Alaaa...GIRO ada kan?
Wei, semua rosak la! Camna???
"Aku rasa sorang kena balik KK, keluar duit, pastu balik sini balik.
Taman Tasik Taiping menjadi tempat melepak...
Satu kenangan indah yang tidak dapat dilupakan.
Di bumi kuala awan mendung berarak pergi dan mentari mula menyinar.
Namun siapa yang tahu hati kecil ini merindui suasana indah di kampung...
Annual Rugby Match. Kalah Lagi!!!
Penghujung 1992...akan berakhirnya pemerintahan Datuk Bandar.
"Wei! Next year kita jadik form 5 siol! Seronok gila! Tak sabar ni!!!"
"Jangan happy sangat...SPM ada..." Alaaaa....lepak la!
Candle light 1992...NTAH! TAK ADA EXPERIENCE!!!